bérszámfejtés

Bérszámfejtés

Cégek teljes körű bérszámfejtési feladatainak és TB ügyintézésének ellátását vállaljuk.

A bérszámfejtés szerepe nem elhanyagolandó, mivel amikor ledolgozott óráink, illetve fizetett szabadságaink után hó végén megkapjuk a fizetésünket, sokunknak eszébe sem jut, hogy a pontos számok mögött komoly munka rejlik. Ez a precíz számítás pedig az alapját képezi annak – dolgozzunk akár egy multicégénél, akár egy kisvállalatnál, vagy a közigazgatásban –, hogy a fizetésnapon stimmeljenek a számok.

A bérszámfejtés tehát garancia arra nézve, hogy a hatályos jogszabályok alapján a munkánkat követő jogos bérünk a kezünkben vagy a bankszámlánkon landoljon. Gondos bérszámfejtés és tapasztalt bérszámfejtő nélkül ugyanis nem létezhet precíz bérezés sem.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy a bérszámfejtés mindössze annyiból áll, hogy a bevételből (illetve állami alkalmazott esetén a központi költségvetésből) levonásra, majd kifizetésre kerül a munkavállaló bére. E tekintetben pedig akár az egész folyamatot automatizálni is lehetne. Ez azonban nem így van. Elöljáróban csak annyit, hogy ez az elmélet már akkor megdől, ha a dolgozó betegség miatt kimarad a munkából.

Másoknak pedig az a meggyőződésük, hogy a bérszámfejtőnek kizárólag a fizetésnapot megelőző néhány napban van munkája. Nos, ez az elképzelés is fatális tévedés. Már csak ezért is, mert egy-egy béres szakember több munkáltatónak is dolgozhat, ahol nem feltétlenül esnek egy napra a kifizetések. Emellett előfordulhatnak pályázatok, időközi kifizetések, jutalmak, pénzbeli juttatások, cafeteria, egyéb béren kívüli juttatások, egészségpénztári utalások. Ez esetben tényleg csak a hirtelen felmerülőket említettem.

Ma az előírt adatszolgáltatások és nyilvántartási kötelezettségek nagy terhet rónak a vállalkozásokra. Gondoljunk csak az elektronikus adatszolgáltatási és bevallási rendszerre, a munkavállalókra vonatkozó bejelentési kötelezettségre és más fontos feladatokra. Mindezeket csak egy olyan bérszámfejtő és könyvelőiroda képes ellátni, amely szakértő csapattal, megfelelő technikai háttérrel rendelkezik és munkájáért garanciát vállal.

Könyvelőirodám a következő bérszámfejtési feladatokat vállalja:

  1. bérek és egyéb juttatások számfejtése, fix összegű (előlegek, bírói letiltás, kártérítés) és százalékos levonások (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék, személyi jövedelemadó, munkaerő-piaci járulék), betegszabadság, táppénz és családi pótlék, kiegészítő fizetés, bérpótlék, túlmunka, jutalom, prémium összegének figyelembevételével;
  2. a gazdasági szervezetet terhelő befizetések összegének megállapítása;
  3. bérfizetési jegyzékek, bérösszesítők, bérfeladások készítése;
  4. a béreket érintő járulékok és befizetési kötelezettségek tekintetében nyilvántartások vezetése és bevallások készítése az adóhatóság felé;
  5. szabadságok nyilvántartása