Online számla bejelentési kötelezettség változás

Online számla rendszert érintő változás várható 2020.július 1-től. Értékhatártól függetlenül be kell küldeni a NAV felé minden olyan számlát, ami belföldi adóalanyok között állítottak ki. Belföldi adóalany (áfaalany) az a személy, aki (amely) gazdasági tevékenységet folytat és adószámmal rendelkezik. Azaz, ide tartoznak cégek, más szervezetek (pl. adószámmal rendelkező alapítvány, egyesület,stb.), egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek is. Azaz júliustól megszűnik, hogy csak az olyan számlákat kell bejelenteni, amiben az áfa eléri a 100.000 forintot. Az adómentes és a fordított áfás számlákat is be kell küldeni. A külföldi felé kiállított és a magánszemély részére kiállított számlákról most még nem szükséges online adatszolgáltatás.

Ez azt jelenti, hogy ha július 1-től kiállít egy számlát a kézi számlatömbjében egy belföldi adóalanynak, akkor meghatározott időn belül fel kell vinnie a számla adatait a NAV felületén. Sajnos ez nem igazán kényelmes és egyszerű feladat. Sokkal egyszerűbb, ha regisztrál egy ingyenes számlázó programba, belerakja abba a szükséges kódokat és az adott számlázó program automatikusan beküldi a NAV felé az adatokat. Ha alanyi mentes, és van már számlázóprogramja, de még nem regisztrált az online számla rendszerbe és nem tette bele a kódot a számlázóprogramjába, akkor javaslom, hogy minél hamarabb tegye meg. További fontos változás, hogy minden kiállított számlára kötelező ráírni ezentúl a vevő adószámát. Eddig csak az olyan számlákon volt kötelező ezt feltüntetni, ahol az ÁFA elérte a 100.000 forintot.

Miért érdemes kézi számlázásról áttérni számlázó program használatára?

online számla

Ezzel ugyanis időt és energiát spórol meg magának. Ha kézi számlatömböt használ, duplán dolgozik. Először is egy csomó adatot kell kézzel kitöltenie a számlatömbben. Miután ezzel végzett, elő kell vennie a telefonját, tabletjét, számítógépét, hogy az adatokat feltöltse az Online számla rendszerébe. Amellett, hogy plusz munkája van vele, nagy a hibalehetőség is. Hiszen elég csak egyszer elfelejteni vagy hibásan feltölteni a számlaadatokat a NAV felületére, és máris aggódhat a több százezres bírság miatt. Automatikus adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogrammal ugyanakkor könnyen és gyorsan számlázhat. Elég kitöltenie a számlát és – ha szükséges – a program már továbbítja is az adatokat az adóhatóság felé.
Természetesen továbbra is lehet majd egymás mellett kézi számlatömböt, számlanyomtatványt, telepített és online számlázó programot használni. De érdemes elgondolkodni azon, hogy mi éri meg a vállalkozásának? Például van-e kapacitás a kézi számlák kiállítására és feltöltésére? Mennyi plusz adminisztrációs terhet jelent ez a mindennapokban? Azt is vegye figyelembe, hogy ha a számlában áthárított ÁFA az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja, azt 1 napon belül kell rögzíteni az Online számla rendszerébe. Ha az áthárított ÁFA összege az 500 000 Ft-ot nem éri el, akkor az adatszolgáltatást a kiállítást követő 4 naptári napon belül kell teljesíteni.

Ne kockáztasson! Ha késve vagy helytelenül tölti fel számláit az Online számla rendszerébe tetemes büntetésre számíthat. Az adóhatóság egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek esetében akár 200 000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ez cégek, vagy más szervezetek esetében akár 500 000 forint is lehet. Vegye komolyan, ugyanis ez az összeg számlánként értendő!

Forrás:
https://www.vallalkozas-okosan.hu