Katásnak könyvelő valóban nem szükséges?

Katásnak könyvelő valóban nem szükséges? Sajnos egyre több olyan érdeklődő akad, aki úgy gondolja, hogy egy KATÁ-s vállalkozónak nincs szüksége könyvelőre. Jogszabály szerint valóban nem kötelező, de ahogy mondani szoktam erősen ajánlott.

Egyéni vállalkozás indításakor rengeteg kérdés felmerül, amire azonnali megfelelő választ kell adni. A lényeg, hogy a leendő vállalkozó olyan dologba készül kezdeni, amit még eddig nem csinált. Saját (és ha van, családja) életét, adott esetben anyagi biztonságát alapvetően meghatározó döntést készül meghozni. Egy-két rossz időben, rossz helyre történő kattintással pillanatok alatt százezres nagyságrendű kötelezettséget vesz a nyakába. Persze, látszólag nagyon egyszerű. Két kattintás a neten, visszaigazolás megérkezik, azt a havi néhány kiállított számlát meg majd év végén összesíteni kell, és beküldeni a NAV-nak, mennyi volt a bevétel. Teljesen igaza van, ha így gondolja. Látszólag valóban ennyi. Akkor, ha biztos benne, hogy a katás egyéni vállalkozás lesz Önnek a legjobb választás. Biztos, hogy el tudja ezt önállóan dönteni? Maga a cégalapítás, avagy egyéni vállalkozása elindítása ugyanis már csak egy okozat, egy folyamat utolsó állomása. Ezt meg kell előznie egy mindenre kiterjedő, alapos üzleti tervezésnek. A legfontosabb felmerülő kérdések: azonnal főállásban vállalkozna, vagy eleinte munka mellett? Mennyire szezonális, amit csinálna? Várható bevétele arányában kb. milyen költségei lesznek?
Biztos benne, hogy ezeket a kérdéseket saját magának feltéve a végén jó választ fog adni? Végül is csak havi pár tízezer, éves szinten esetleg néhány százezer forintja múlik rajta.

Mindezek után a kedvenc kifogásaim egyike, hogy nekem havi 8-10 ezer forint drága. Meg hát különben is, katásnak könyvelő nem kell! Ha vállalkozóként valaki csak úgy spontán kijelenti valamire, hogy az drága, attól instant hidegrázást kapok. Mi az, hogy drága? Mihez képest drága? Miért?
Nos számoljunk egy picit együtt. Egy alacsony költséggel működő, tipikusan szolgáltató katás vállalkozó sem tud működni 5000, de inkább 8000 forintos óradíj alatt. Havi 8000 vagy 10.000 forint Önnek egy vagy két óra munkadíja. 22 munkanappal számolva kevesebb, mint napi 400 forint. Ez egy jobbfajta üveg sör ára. Ennyibe kerül naponta, hogy azzal foglalkozhasson, amihez ért, amiből pénze van. Természetesen egy előzetes konzultáció ennél többe kerülhet. Szerintem 20-30.000 forint nem drága azért, hogy pár hónap múlva ne kelljen feleslegesen befizetnie az államnak egy autó, vagy egy jobb fajta nyaralás árát. De a döntés az Öné.

katásnak könyvelő nem szükséges?

Egy jó könyvelő azért tanul először évekig, azután meg folyamatosan, hogy le tudjon követni minden, Önt érintő jogszabályi változást. A könyvelőnek kifizetett havi díjjal többek között ezt a tudást fizeti meg! Nem csak az előírások változhatnak. Ideális esetben vállalkozása is fejlődik. Nem biztos, hogy ami tavaly jó volt, idén is az lesz. De akár menet közben átlépheti az alanyi áfamentesség értékhatárát. Ezt következő hónap első napjával be kell jelentenie, és onnantól áfa bevallás benyújtására kötelezett. Katásként is. Ha pedig nem teszi meg,  akkor egészen biztosan többe fog fájni, mint egy havi könyvelési díj. A legfontosabb érv, hogy miért vegye igénybe egy könyvelő szolgáltatását, az, hogy akár katás egyéni vállalkozó, akár katás betéti társaság, mindkét esetben korlátlan anyagi felelősséggel tartozik vállalkozása után. Akár egy 300.000 forintos tartozás miatt is (amit rendkívül könnyű összehozni) elárverezhetik az akár 20 milliót érő lakását. Ahonnan viszont kötelező lesz kiköltöznie. Saját érdekében javaslom, vállalkozása indítása előtt keressen fel, mint egy olyan könyvelőt, aki tanácsadással is foglalkozik. Higgye el, elsősorban önmagának tesz jót vele!